Hazai- és Európai Uniós

Projektjeink

A BJMOKK Nonprofit Kft. az alábbi projektekben vett és vesz részt konzorciumi tagként vagy konzorciumvezetőként:
EU
A kedvezményezettek nevei Balatonfüredi Vízisport és Szabadidő Központ Nonprofit Kft., BVSZK NKft., Balatonfüred Város Önkormányzata, BJMOKK Nkft., VÜZ Városüzemeltető Egyszemélyes Nonprofit Kft., Magyar Turisztikai Ügynökség, Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány, Sportrendszer Fejlesztő és Tanácsadó Nonprofit Kft
A projekt címe Balatoni vízi megállóhelyek létesítése
A szerződött támogatás összege 1 263 143 690 Ft
A támogatás mértéke (%-ban) 100 %
A projekt tartalmának bemutatása, összefoglalása A projekt megvalósítási szakasza az alábbi fő elemekből áll: a konzorciumvezető BVSZK a kikötői épületen az emeleti szintek megépítését, Balatonfüred Város Önkormányzata a közvetlen környezet rendezését, VÜZ-Keszthely kajak-kenu tárolásra-kölcsönzésre alkalmas épületet, BJMOKK kajak-kenu eszközök beszerzését, MTÜ cégcsoport a projekthez kapcsolódó marketing tevékenységet, szemléletformálását valósítja meg. Minden tervezett költség vagy kötelező feladat, vagy olyan szolgáltatás (kiállítás koncepció, turisztikai szakértői szolgáltatás), melyek a minőségi és hatékony fejlesztést szolgálják. A költségek piaci alapon tervezett, alátámasztott költségek.
A fogadó terület versenyképességének javítása érdekében a fejlesztés keretében egész évben nyitva tartó kiállító tér, illetve interaktív szimulációs vitorlás élményelemek kerülnek kialakításra a balatonfüredi új kikötő épület emeleti részén. Az épületben helyet kap amatőr vitorlás eseményekhez kapcsolódó kiegészítő rendezvény tér, továbbá ajándékbolt, büfé is. A fejlesztés során a füredi környezetbe illeszkedően megvalósul a közvetlen környezet rendezése is. A projekt keretében két helyszínen Balatonfüreden, illetve Keszthelyen komplex aktív turisztikai szolgáltatásokat nyújtó kajak-kenu megállópont nyílik meg.
A fejlesztés keretében hiánypótló új szolgáltatások, attrakciós elemek kerülnek kialakításra, mely növeli a térség látogatószámát, ezáltal magasabb költést is eredményez. Tekintettel arra, hogy a kikötő épületében tervezett szolgáltatások időjárástól függetlenül, egész évben elérhetők, így a fejlesztési elem a szezonalitás enyhítéséhez is hozzájárul. A keszthelyi kajak kenu túra útvonal, a Hévízi lefolyó meleg vize miatt, az országban egyedülálló módon télen is evezhető, így kialakított szolgáltatás az időbeli koncentrációt oldja, mivel nyári fő szezonon kívül ősztől tavaszig elérhető.
Balatonfüred város turisztikai potenciálja jelentős a Balaton desztinációban, Hévíz és nem sokkal lemaradva Siófok után a harmadik legnagyobb vendégéjszaka-számmal rendelkező település. 2017-ben 231 ezer vendég 695 ezer éjszakát töltött el Balatonfüreden, amely a Balaton összes vendégéjszakáinak 11,6%-át adja, a turisztikai kereslet egyenletes növekedést mutat. Az átlagos tartózkodási idő 3,0 nap, ami kevesebb, mint a balatoni átlag, így a tartózkodási idő növelése az egyik kitűzött célja a településnek. A szezonalitás magasnak mondható, a vendégéjszakák 64,3%-át töltötték itt a három nyári hónapban a vendégek, ami ugyan évről évre javulást mutat, de egyértelműen további szezonnyújtó attrakciók létrehozására van szükség a térségben. Balatonfüred legfőbb küldőterülete Németország, közel 100 ezer vendégéjszakát adott tavaly, lemaradva követi a sorban Hollandia és Lengyelország és szinte azonos éjszakaszámot hozva Csehország, Szlovákia és Ausztria.
Elsődleges célcsoport a többgenerációs gyerekes családok, a szezonon kívül is megjelenő külföldi turisták, továbbá üzleti csoportok, akik az aktív turizmus élményét keresik
Jelen projekt keretében kerülnek kidolgozásra a komplex turisztikai csomagajánlatok, melyek integrálhatók a meglévő turisztikai kínálatba. A fejlesztés hozzájárul a különféle járásmódok összekapcsolásával a közös megállóhelyek hálózatos kialakításához. Jelen projekt keretében két új helyszínen Balatonfüreden, illetve Keszthelyen új komplex szolgáltatást nyújtó kajak és túrakenu megállóhelyet kialakítására kerül sor. A BVSZK, illetve a Fertő Tavi Vitorlás Szövetség együttműködési megállapodása alapján, a Balatonon és a Fertő tavon kialakításra kerülő, működő vitorlás turisztikai attrakciók egymást keresztpromotálják, közös programcsomagot alakítanak ki. Így az aktív turisztikai attrakciókat nemcsak a térbeli, tematikus koncentráció teszi átjárhatóvá: valamennyi desztinációban keresztpromóció, szolgáltatáscsomagok, összekapcsolt jegyértékesítési rendszer kell, hogy támogassa a szinergikus hatások kihasználását. Mindez lehetővé teszi új szegmensek, magasabb költési hajlandóságú célcsoportok elérését, az átlagos tartózkodási idő és a fajlagos költés növelését, hozzájárulva a térségben működő vállalkozások jövedelmezőségéhez, ezáltal biztosítva a minőségi élménykínálat hosszú távú fenntarthatóságát.
A balatonfüredi kikötőépületében tervezett kiállítás tematikájának kidolgozása során kiemelt szerepet kapnak a látogatóbarát elemek, kipróbálható, megtapintható tárgyak, a vitorlázás élménye interaktív szimulációs eszközön helyben szezontól, időjárástól függetlenül megélhető válik. Az épület előtt szabadtéri multifunkcionális több generáció igényeit kiszolgáló fitnesz eszközök kerülnek kihelyezésre, illetve további családbarát elem lesz a kajak-kenus szolgáltatás esetében a biztonságot előtérbe helyező szolgáltatási elemek biztosítása, ezáltal is vonzóvá és elérhetővé téve ezt a fejlesztési elemet is a kisgyermekes családok részére is.
A projekt tervezett befejezési dátuma 2022.12.31.
Projekt azonosító száma GINOP-7.1.9-17-2018-00026