Víziturisztikai fejlesztések a Felső-Tiszán – elindult a projekt!

A legendás Tisza-túrák hagyományait újjáélesztve, a fenntartható és természetközeli turizmus fejlesztésének szellemében újabb víziturisztikai beruházások kezdődnek a Felső-Tiszán.

A Felső-tiszai vízi turisztikai fejlesztés című, GINOP-7.1.9-17-2018-00013 azonosítószámú projekt keretében a meglévők mellett további új vízitúra megállóhelyek jönnek létre 500.000.000.- forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból. Jelenleg a megvalósuló beruházások előkészítése zajlik, a projekt befejezésének tervezett időpontja 2020. december 29.

A Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség kiemelt turisztikai fejlesztési térségben megvalósuló Felső-tiszai víziturisztikai fejlesztés illeszkedik az előző években, a GINOP 7.1.2 „Felső-Tisza vízi turizmusának komplex fejlesztése” című projektben megvalósult fejlesztésekhez, kibővítve az előző ütemben létrehozott szolgáltatásokat. Az újabb beruházás az előző eredményeit kiegészítve növeli a Tisza felső szakaszának turisztikai vonzerejét.  A fejlesztés célja, hogy a Felső-Tisza a hazai víziturizmus népszerű helyszíne, a szabadidejüket a természetben töltők számára biztonságos és magas szolgáltatási színvonalat kínáló régió lehessen. A térség látogatószámának növekedése révén erősödnek a KKV szektor szereplői részben közvetlen üzleti lehetőségeket kiaknázva, részben közvetett módon a multiplikátorként ható turizmus iránti kereslet bővülésével.

A projekt keretében megvalósuló hálózatfejlesztésnek köszönhetően négy településen (Tiszabecs, Szabolcsveresmart, Rakamaz, Tokaj) valósulnak meg azok a fejlesztések, amelyek egyrészt a vízitúrázók speciális igényeit elégítik ki, másrészről pedig valamennyi odalátogató számára elérhetővé teszik a szolgáltatásokat. A helyszíneken infrastrukturális fejlesztésekre kerül sor, néhány meglévő megállóhelyen pedig eszközfejlesztés hajt végre a konzorcium, ezzel is elősegítve a térségi vízi turizmus színvonalának emelését, lehetőséget adva arra, hogy a szabadidő aktív eltöltéséhez a vizet és vizes mozgásformákat válasszák az turisták és a helyi lakosok is.

A 500.000.000 forint összegű európai uniós támogatás segítségével várhatóan fellendül a vízi turizmus a Felső-Tiszán, iskolák, civil szervezetek ismerkedhetnek meg a vízi túrázással, új szabadidős csoportok formálódhatnak, egyben különleges lehetőség nyílik a térség természeti és kulturális kincseinek megismerésére. A fejlesztés eredményeként a megállóhelyek fejlesztésén keresztül a különböző jármódok (kerékpáros, kézi hajtású vízi eszköz, lovas, természetjárás) közötti kapcsolat is fejlődik.

A projekt lebonyolítója a BJMOKK Nonprofit Kft mint konzorciumvezető, résztvevői a Magyar Turisztikai Ügynökség, illetve Döge Önkormányzata és a felső-tiszai régióban működő sportegyesületek és civil szervezetek.

Az előző beruházások tapasztalatait felhasználó projekt célja, hogy a térségbe érkező, a szabadidőt aktívan eltölteni tervező vendégek színvonalas és minőségi környezetben és modern eszközökkel túrázhassanak, illetve teljes körű tájékoztatást kapjanak a helyszíneken található szolgáltatásokról, látnivalókról, természeti és kulturális értékekről. Kiemelt feladata a projektnek, hogy a célzott kommunikációs elemek használatával minél több ember ismerje meg a fejlesztés célját és eredményeit és a megismerést követően használja a megvalósult fejlesztéseket. A projekt online és offline kommunikációjának fontos feladata továbbá, hogy bemutassa a helyszínt és a megvalósuló fejlesztéseket, valamint szolgálnia kell az európai uniós források átlátható felhasználását.

További információ kérhető:

BJMOKK Sportüzemeltetési Nonprofit Kft.

Elérhetőség: info@bjmokk.hu