Vízitúra-fejlesztések a Közép Dunán – elindult a projekt!

A Közép-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése című VEKOP 4.1.1.-15-2016-00004 támogatási programban 15 vízitúra megállóhely újul meg 799.000.000. forint, vissza nem térintendő európai uniós támogatásból. A projektben megvalósítandó beruházások előkészítése, megvalósítása elindultak, a fejlesztés befejezésének tervezett időpontja 2018. december 31.

A Közép-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése című pályázati projekt keretében közép-dunai szakaszon (Budapest és Pest-megye) 15 vízitúra megállóhely újul meg. Több helyszínen infrastrukturális fejlesztésekre kerül sor, néhány meglévő megállóhelyen eszközfejlesztés hajt végre a konzorcium, ezzel is elősegítve a térségi vízi turizmus színvonalának emelését, lehetőséget adva arra, hogy a szabadidő aktív eltöltéséhez a vizet és vizes mozgásformákat válasszák az turisták és a helyi lakosok is.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, a VEKOP 4.1.1-15. Programban a Duna középső folyásának és fővárosi szakaszának vízitúra megállóhelyei kerülnek fejlesztésre.  A beruházások fő célkitűzése, hogy a Duna víziturisztikai szempontból legfontosabb szakaszán minőségi vízitúra megállóhelyek jöjjenek létre, az ott található szolgáltatások pedig egyszerre szolgálják a lakosság és a térségbe érkező turisták igényeit is. A beruházás során megvalósuló fejlesztések üzemeltetéséhez kapcsolódóan számos új munkahely jön létre.

A 799.000.000 millió forint összegű európai uniós támogatás segítségével várhatóan fellendül a vízi turizmus a Közép-Dunán, iskolák, civil szervezetek, vállalkozások ismerkedhetnek meg a vízi jármódokkal, új szabadidős csoportok formálódhatnak,  egyben különleges lehetőség nyílik a térség természeti és kulturális kincseinek megismerésére. A fejlesztés eredményeként a megállóhelyek fejlesztésén keresztül a különböző jármódok (kerékpáros, kézi hajtású vízi eszköz, lovas, természetjárás) közötti kapcsolat is fejlődni fog.