Vízitúra eszközök érkeztek a Dunára

A Felső és Alsó-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése című GINOP-7.1.2-15-2016-00012 támogatási programban 9 vízitúra megállóhely újul meg 351.251.392 forint, vissza nem térintendő európai uniós támogatásból. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség szabadidős turizmust támogató fejlesztési programjának hála öt újabb vízi túra megállóhely jön létre vagy újul meg a Duna felső szakaszán. A GINOP 7.1.2-15 “A Felső- és Alsó Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése” című pályázati projekt keretében a Rácalmás és Baja közti szakaszon 5 vízitúra megállóhely újul meg. 

A Felső-és Alsó-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése” című konzorciumi pályázati projekt keretében a Felső-és Alsó-Duna szakaszain 9 vízitúra megállóhely épül vagy újul meg. Alsó-dunai helyszínek: Rácalmás, Dunaújváros, Bölcske, Kalocsa és Baja. Öt helyszínen infrastrukturális fejlesztésekre kerül sor, négy helyszínen pedig eszközfejlesztést hajt végre a konzorcium, ezzel is elősegítve a térség vízi turizmusának fejlődését, lehetőséget adva arra, hogy a szabadidő aktív eltöltéséhez a vizet és vizes mozgásformákat válasszák az emberek. A projektnek köszönhetően várhatóan fellendül a vízi turizmus a Felső-Dunán, iskolák, civil szervezetek, vállalkozások és a Duna partján nyaraló turisták mellett a folyó mentén élő családok ismerkedhetnek meg a vízi jármódokkal. Fontos elv, hogy a megállóhelyek fejlesztésén keresztül a különböző jármódok (kerékpáros, kézi hajtású vízi eszköz, lovas, természetjárás) közötti kapcsolat feléledjen. 

A felszerések beszerzése és az épületek kivitelezése a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, GINOP-7.1.2-15-2016-00012 “A Felső és Alsó-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése” című fejlesztési programban Új kajakok és kenuk érkeznek több viztúra megállóhelyre! A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elkötelezett amellett, hogy nem csak az élsportolók eredményeit segítse, hanem a vízi sportokat szabadidős tevékenységként is népszerűsítse. A legendás vízi vándortáborok hangulatát varázsolják vissza folyóinkra, tavainkra, de a legmodernebb felszerelésekkel, korszerű beruházásokkal. Ahhoz, hogy a kajakozás és a kenuzás iránt érdeklődők pozitív élményeket szerezzenek, nagyon fontos a színvonalas eszközpark. A sportággal csak ismerkedők számára is biztonságos és minőségi hajók kiválóak akár több napos túrákra, stabilak és könnyen evezhetők, emellett nagyon tartósak is. Több tucat helyszínen épül új vízitúra megállóhely, melyeket a Magyar Kajak-Kenu Szövetség modern kajakokkal és kenukkal szerel fel országszerte, de a hajókat szállító vontákkal, motorcsónakokkal, stégekkel is bővül az megállóhelyek felszerelése, a felújítások, vizesblokk és csónaktároló építkezések mellett. A folyamatosan elkészülő beruházásoknak köszönhetően nem csak új vízitúra megállóhelyek kerülnek átadásra, hanem ezekbe új eszközpark is kerül, melyeket majd kibérelhetnek a túrázók a helyszíneken. A balatoni helyszíneken indul el az a később országos rendszer, amellyel online lehet majd kibérelni ezeket az eszközöket, a rájuk szerelt technológiának köszönhetően pedig a túránk útvonalát is nyomon követhetjük. Az Alsó és a Felső-Tiszán, a Mosoni-Dunán és a Dunakanyarban, valamint a Kőrösökön nyári szezont már új túrahajókban evezve élvezhetik a vízi kalandok szerelmesei.