Szemléletformáló kirándulás – jó gyakorlatokkal

A GINOP-7.1.9-17-2018-00013 azonosítószámú projekt költségvetésében a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (a továbbiakban MTSZA) részére, – szemléletformáló rendezvények megvalósítására 4 922 222 Ft került elkülönítésre a Felhívás szerint.

 „A térségben található attrakciók és együttműködő szolgáltatók, turisztikai szervezetek és önkormányzatok együttműködését összehangolását, a látogatóforgalom mérését, a kísérők képzését célzó szemléletformáló képzések” keretében a konzorciumi partnerek szemléletformálás keretén belül jó gyakorlatok megismerését célzó utazást valósítottak meg a Szigetközben.

A 2021. szeptember 28-29-én lezajlott program célja volt a Szigetköz vízi turizmusának megismerése, tapasztalatcsere helyi szakember(ek)el, – evezős és kerékpáros túra beiktatásával. A két napos rendezvényen összesen 18 fő vett részt az egyes projektpartnerek képviseletében.

2021. szeptember 28-án az észak-magyarországi partnerek képviselői kora hajnalban Rakamazon találkoztak, majd a konzorciumvezető és az AÖFK munkatársai Budapesten csatlakoztak a csoporthoz, amely a déli órákban érkezett Mosonmagyaróvárra, majd Dunakilitire.

Az ebéddel egyidejűleg megkezdődött a találkozó és szakmai kerekasztal beszélgetés a Duna-Korzó Étteremben, melynek során a résztvevőkhöz csatlakozott Németh Tamás Zoltán, az Arrabona EGTC igazgatója és Böősi Gábor, az Ásványrárói Kemping üzemeltetője, valamint Dr. Wlasitsch Mirkó, a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület MVSE elnökségi tagja.Az ebéd elfogyasztása után a jelenlévők busszal a vízitúra kiindulópontjára, Dunaszigetre utaztak.

A tengeri kajakok használatáról szóló rövid ismertető és bemutató után a vízre szállás következett majd a délutáni kajaktúra. A Szigetközi Tájvédelmi Körzet cikolai ágrendszerének izgalmas vízi labirintusát fedezték fel a projektpartnerek. A Szigetköznek ez a része Európa legnagyobb hordalékkúpján helyezkedik el, az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna ág között, mintegy 375 km2-es területen. A folyó áramlása itt lelassul, lerakódik a messziről szállított hordalék és a főfolyó számtalan mellékágra bomlik. Emiatt szigetek, sűrű nádasok, keskeny csatornák, szélesebb folyóágak és morotvatavak alakulnak ki, amelyek paradicsomi helyszínt biztosítanak a vízitúrázóknak. Ez a terület a Duna „halbölcsője”, mivel a hazai halfajok mintegy nyolcvan százaléka előfordul itt. Megtalálható itt az eredetileg csak a tiszta hegyi patakokban előforduló sebes pisztráng ugyanúgy, ahogy a mocsarak és lápok védett fajai. A csendes „zsákutca” tavacskák vize olyan tiszta, hogy kajakozás közben is láthatjuk a vízinövények között cikázó halakat. Ebben a vízi dzsungelben jól érzi magát a nyuszt, a vidra és a nemrégiben újra meghonosodott hód is. Közel 15 km-t tettek meg a résztvevők kétszemélyes tengeri kajakokkal, az út során a megtekintették a Denkpál Hallépcsőt és a hódvárakat.
A Szigetközi Tájvédelmi Körzet 1987-ben jött létre és a Szigetköz sajátos vízrendszerét és az ott kialakult különleges növény- és állatvilágot hivatott védeni. A Nagy-Duna és a Mosoni-Duna közé zárt területen érintetlen ártéri erdők találhatóak, amelyek gazdag vadvilágnak adnak otthont. A folyó felső szakaszán lépten-nyomon hódok nyomait láthatók. A kettérágott fák törzsein előszeretettel pihennek kócsagok, szürke gémek és vadkacsák. A Szigetközt délről lezáró Mosoni-Duna teljes hossza 125 km. A folyó kanyargása, a kisebb-nagyobb szigetek és a háborítatlan környezet miatt a Mosoni-Duna Magyarország egyik legkiválóbb vízitúra helyszíne.
A vízitúrázást követően jól esett a pezsgőfürdő és a szauna szeánsz a Diamant szálloda wellness részlegében. Vacsora után egy-egy pohár bor mellett a vízitúrázáshoz kapcsolódó szolgáltatásokról beszélgettek a résztvevők.

Másnap, 2021. szeptember 29-én, a reggeli elfogyasztása után a Pisztráng Kör Egyesület népszerű öko-mobil túráján vettek részt a projektpartnerek. A rövid túra lehetőséget kínált, hogy tapasztalatot szerezzenek a különböző túratípusok összekapcsolásáról, egy hosszabb kerékpártúra keretében a szállodától a Dunasziget-i Öko-parkba tekertek Pisztráng Kör Egyesület bázisára. A helyszínen az Egyesület elnöke, Fűzfa Zoltán bemutatta tevékenységüket, működésüket, programjaikat és további, az öko-táborozáshoz kapcsolódó „jó gyakorlatokkal” ismertette meg a résztvevőket. Az Egyesület tevékenysége közé tartozik sok egyéb mellett: vízitúrák, vándortáborok szervezése, erdei iskola, öko-park és oktatóközpont, szálláshelyek működtetése.
Az eredeti tervek szerint a bemutató után kenukba szálltak volna a programon részt vevők, de a kitartó eső, illetve a sok érdekes látnivaló miatt elcsúszott program miatt, módosították a programot, így buszba szálltak és tovább utaztak Halásziba, ahol a kétnapos túrát az ebéd zárta.