Módosult a Felső-Tisza fejlesztésének zárására kitűzött időpont

A harmadik konzorciumi taggyűlésen vettek részt a Felső-Tisza víziturizmusának fejlesztésében részvevő települések képviseli, valamint a projektgazda Magyar Kajak-Kenu Szövetség. A tokaji Polgármesteri Hivatalban megtartott találkozón a fejlesztés aktuális helyzetét beszélték át az érintettek. 

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökének köszöntő szavai nyitották a konzorciumi találkozót. Az elnök pozitívan értékelte a projekt fejlődését, ahogy fogalmazott: bár időaranyosan történt minimális a csúszás, de nem az építési beruházások miatt, amelyek egy része már átadásra is került (példának okáért Vásárosnamény és Tiszabecs), és a még folyamatban lévők (Tokaj, Tiszaújváros) is az év végéig elkészülnek. Schmidt Gábor köszönetet mondott a Magyar Turisztikai Ügynökségnek (MTÜ), valamint az Irányító Hatóságnak, hiszen nagy szerepük voltak a projekt megvalósításában. Schmidt Gábor itt adott tájékoztatást arról is, hogy az MTÜ által decemberben szervezett konferencián az egyik konkrét turisztikai fejlesztési desztinációként Tokajt és a Felső-Tiszát jelölték meg, s erről már kormányrendelet is született.

Posta György, Tokaj polgármestere hozzátette, hogy bízik benne a most futó fejlesztéseknek komoly eredményei lesznek a jövőre nézve, az érintett településeken bevételt generálnak az

Avar Balázs projektmenedzser a térséghez kapcsolódó aktuális információkról tájékoztatott. Többek között arról, hogy november 21-én megtörtént az első helyszíni ellenőrzés, amikor az MKKSZ, a BJMOKK Kft. és a Sportrendszer Kft. kontrollja megállapítások nélkül, pozitívan lezárult. Az építési beruházások tekintetében még egy ellenőrzés lesz ebben az évben, a tiszabecsi, illetve a vásárosnaményi beruházást fogja az Irányító Hatóság a helyszínen vizsgálni. Az összes kivitelezés esetében lezajlott a közbeszerzés, Vásárosnaményban már megtörtént az utóellenőrzés jóváhagyása is. Az eszközök és szolgáltatások tekintetében az Alsó- és Felső-Tisza fejlesztését egyben kezeli a konzorciumvezető, a motoroshajó- és utánfutó közbeszerzést lezárták, a hajók és kiegészítő eszközök kapcsán az eljárást újra kellett indítani, a konténerek esetében az eljárás elindult, míg az úszóművek és a marketing tekintetében a közbeszerzési

Hatóság előzetes ellenőrzése folyamatban van, remélhetőleg a közbeszerzésieljárások tavasszal lezárásra kerülhetnek. Az úszóművek kapcsán elhangzott: úgynevezett használatbavételi eljárást is le kell majd folytatni, melyhez szükséges az üzemeltetők együttműködése, mederbérleti szerződést kell kötni az illetékes vízügyi hatósággal, melyet a telepítési engedély birtokában lévők tehetnek meg. A konzorciumvezető ezeket az engedélyeket megkapta, és ki is küldi az érintetteknek. Az eszközbeszerzések esetében a szelektív hulladékgyűjtők és a vonták beszerzése megtörtént, a konténerek és stégek kivételével Tiszaújvárosban történhet meg az átadás-átvétel, míg a motoros hajót és az utánfutót Ibrányban lehet átvenni.

A projekt üzemezésével kapcsolatos információk, hogy módosulnak a mérföldkövek dátumai: az 1. mérföldkő időpontját 2017.08.31-ről, 2018.02.28-ra, illetve a 2. mérföldkő időpontját 2017.12.30-ról 2018.05.31-re módosítsa a konzorcium.