Milliárdokra lehet pályázni

„Aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztése” címmel jelent meg pályázati felhívás a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében, jelentette be pénteken Rákossy Balázs, az európai uniós források felhasználásért felelős államtitkár.

Nagy lehetőség és óriási megtiszteltetés a sportág számára, hogy egy ekkora nagyságrendű turisztikai pályázatban a vizi turisztikai jármodnak a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) lesz a projekt gazdája – mondta Dr. Baráth Etele, az MKKSZ elnöke. – Így alkalmunk nyílik egy olyan hálózatos megállóhely-fejlesztésre, aminek segítségével minőségi szolgáltatást fogunk tudni nyújtani az ország számos pontján a vízitúrázóknak. Bízunk benne, hogy a fejlesztések eredményeként a vízitúrázás igazán piacképes turisztikai termékké tehető, így egyre többen választják majd a szabadidő eltöltésének ezt a formájátj. Mi úgy számolunk, hogy így járulékos következményként növekedni fog a sportág tömegbázisa is.”

A vízitúra megállóhelyek fejlesztése a Bejárható Magyarország Program részeként valósulhat meg. A program legfőbb célkitűzése az ország minél részletesebb turisztikai megismertetése minden korosztállyal, aktív szabadidős sporttevékenységeken keresztül.

Ennek alapját az öt különböző bejárási lehetőség biztosítja: a természetjárás, a kerékpározás, a lovaglás, a vitorlázás és a vízitúrázás, amelyek szinte minden célcsoport számára biztosítani tudják az ország megismerhetővé, bejárhatóvá tételét. Magyarország földrajzi adottságai alapján valamennyi mód biztonságosan elsajátítható.

A pályázók minimum 200 millió, maximum 2 milliárd forint közötti vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el a Bejárható Magyarország Program bejárási módjainak megfelelő útvonalak és megállópontok/állomáshelyek kialakítására.

A felhívás keretében önállóan nem támogatható, de a válaszható kapcsolódó tevékenységek között szerepel a megállóhelyek közvetlen környezetének fejlesztése, a fejlesztendő épület vagy eszköz energiahatékony működését javító beruházás, illetve megújuló energiaforrások felhasználása.

Támogatható továbbá marketingtevékenység, információs anyagok készítése vagy például vendéglátó egységek (így akár kávézó, étterem, vagy büfé helyiség) kialakítása, fejlesztése. Lehetőség van a fogyatékos emberek fogadásának megfelelő szolgáltatások kialakítására is.

A felhívásra támogatási kérelmeket 2016. február 8-ától lehet benyújtani – ismertette Rákossy Balázs.