Megújul a vízitúra megállóhelyek hálózata

A Felső és Alsó-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése című GINOP-7.1.2-15-2016-00012 támogatási programban 9 vízitúra megállóhely újul meg 351.251.392 forint, vissza nem térintendő európai uniós támogatásból. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség szabadidős turizmust támogató fejlesztési programjának hála öt újabb vízi túra megállóhely jön létre vagy újul meg a Duna felső szakaszán. A GINOP 7.1.2-15 “A Felső- és Alsó Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése” című pályázati projekt keretében a Rácalmás és Baja közti szakaszon 5 vízitúra megállóhely újul meg. 

A Felső-és Alsó-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése” című konzorciumi pályázati projekt keretében a Felső-és Alsó-Duna szakaszain 9 vízitúra megállóhely épül vagy újul meg. Alsó-dunai helyszínek: Rácalmás, Dunaújváros, Bölcske, Kalocsa és Baja. Öt helyszínen infrastrukturális fejlesztésekre kerül sor, négy helyszínen pedig eszközfejlesztést hajt végre a konzorcium, ezzel is elősegítve a térség vízi turizmusának fejlődését, lehetőséget adva arra, hogy a szabadidő aktív eltöltéséhez a vizet és vizes mozgásformákat válasszák az emberek. A projektnek köszönhetően várhatóan fellendül a vízi turizmus a Felső- és Alsó Dunán, iskolák, civil szervezetek, vállalkozások és a Duna partján nyaraló turisták mellett a folyó mentén élő családok ismerkedhetnek meg a vízi jármódokkal. Fontos elv, hogy a megállóhelyek fejlesztésén keresztül a különböző jármódok (kerékpáros, kézi hajtású vízi eszköz, lovas, természetjárás) közötti kapcsolat feléledjen. 

A felszerelések beszerzése és az épületek kivitelezése a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, GINOP-7.1.2-15-2016-00012 “A Felső és Alsó-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése” című fejlesztési programban. A legendás magyar vízitúrák hagyományát a következő generációk számára is átélhetővé teszik ezek a Duna mentén megvalósuló víziturisztikai fejlesztések. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakmai támogatásával zajló program keretében a Duna a mellett vízitúra megállóhelyek épülnek vagy újulnak meg, szolgáltatási körük bővül. A vízitúra megállóhelyek eszközparkját modern, strapabíró kenukkal és kajakokkal szerelik fel a támogatás keretében, hogy a vízitúra-élmények minősége ezáltal is javuljon. Számos helyen új stégek szolgálják kényelmes és biztonságos kikötési lehetőséget. 

Rácalmás: A Csepel-szigetet elhagyva a Duna kiszélesedik, lerakott hordalékából újabb szigetvilág, alakul ki. A löszdombok lábát mosó folyamon egykor gázlót találtak az egykori vándorok, de a sekély víz akadályozta a hajózást, így a folyószabályozások idején kőszórásokkal, védművekkel keskenyebb mederbe kényszerítették a Dunát. 

A Rácalmási-szigetek természetvédelmi terület azonban nem csak gyalogszerrel, a tanösvényen felfedezhető. A Nagy-sziget peremén sok kisebb sziget láncolata sorakozik, amelyeket kajakkal-kenuval is bejárhatunk. A keskenyebb kiságakon nyugodt vízen evezhetünk, vadregényes ligeterdő kíséri utunk. A Rácalmáson épülő vízitúra megállóhely ideális bázist biztosít ahhoz, hogy megismerjük ezt a csodás vízi világot. Rácalmás város önkormányzatának tulajdonában lévő telken a város belterületén kerül bővítésre a meglévő, jelenleg is üzemelő Rácalmási Vízisport Egyesület csónakháza és öltözőépülete. Pályázati forrásból a Duna parti telek meglévő beépítésének bővítésével egy Duna parti vízisport- és turisztikai központot kerül kialakításra. A tervezett beruházás során új öltöző és közösségi terem épülete készül el. 

Dunaújváros: Az eredményes sportéletéről híres Dunaferr SE Dunaújvárosi Csónakháza által bérelt vízitelepén készül vízituriszkai fejlesztés – kajakok, kenuk beszerzése fog megvalósulni. Mivel minőségi szolgáltatást csak magas színvonalú, modern eszközökkel és elkötelezett üzemeltetőkkel lehet nyújtani – erre törekszik a Magyar Kajak-Kenu Szövetség is. A turisztikai és infrastruktúrafejlesztési támogatásból a helyszínen bérelhető vízitúra eszközök a legmagasabb minőséget képviselik. Az itt bérelt eszközökkel felfedezhetjük a Nagy-sziget természetvédelmi területének vadvilágát egy kalandos vízitúra keretében vagy a folyamot követve dél felé evezhetünk. Bölcske: A bölcskei Dunapart kiváló adottságokkal rendelkezik – a kenutúrákat kiváló kerékpártúrákkal köthetjük össze. Itt egy hiánypótló csónakház és vízitúra megállóhely épül, amely egyszerre szolgálja majd a helyi lakosok és az ide érkező turisták igényeit. Ha innen indulunk túránkra, bejárhatjuk a Duna szigeteit, de a “bringázz és evezz” jegyében kerékpárra is pattanhatunk. A túrázók itt megpihenhetnek, használhatják a vizesblokkot, a csónaktárolót, itt felszerelést bérelhetnek vagy a több napos túrájuk során megállhatnak majd. 

Kalocsa: Kalocsán, a  Meszes-Duna-parton található vízitúra megállóhely szintén kiemelkedő beruházás lesz, ami a méltó központot biztosít majd a helyi vízitúra életnek. A Duna és a Tisza közelsége mellett Kalocsán a Vajas csatorna is nagy lehetőségeket nyújt arra, hogy olyan bázis alakuljon itt ki, ahol a családok, gyerekek szabadon sportolhatnak. Az ide megálmodott épület maximum 30 fő egyidejű befogadását teszi lehetővé. A leghangsúlyosabb rész az árnyékos, hűs északi terasz, innen belépve a nagy belmagassággal rendelkező térbe jutunk, ahol egy kis teakonyha található. A közösségi térből folyosó vezet a hátsó részbe ahonnan férfi és női öltöző, akadálymentes mosdó, tárolók nyílnak. Itt lehetőség van elhelyezni az kisebb csomagokat, hátizsákot, esetleg evezőket, mentőmellényeket. A tervezésnél nem csak az ergonómiai szempontokat, a természetközeliséget és a sportág speciális igényeit vették figyelembe, hanem az is fő cél volt, hogy időtálló és stílusos épületet készüljön el, a vízen töltött szabadidő szentélye. 

Baja: Baján egy könnyűszerkezetes épületben mosdó, öltöző és egy kellemes teraszrész is épül, ahol a túrázók és a sportolók kulturált körülmények között pihenhetnek vagy épp készülhetnek a következő kihívásra. Az elkészült beruházás a Bajai Vízisport Klub gondos kezelésben ez a vízitúra központ lehetővé teszi a vízitúrázók fogadását, közösségi programok szervezését, rendezését, továbbá sátorozás lehetőségét is biztosítja az ide érkező túrázóknak. A további tervek között szerepel, hogy az épület energiaellátását napelemes rendszer biztosítsa, ezzel is megfelelve a legmodernebb, környezetvédelmi kritériumoknak. 

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség ezen beruházásokkal nem csupán szigetszerű tevékenységeket szeretne megvalósítani. Egységes turisztikai elvek mentén gondolkodva, egy országos turisztikai termék előállítására a célunk, amelynek hálózatban működnek, erősítve helyi szinten a vízi szabadidő-sportág megjelenését. A Szövetség folyamatosan keresi az új együttműködési lehetőségeket a helyi egyesületekkel, szolgáltatókkal, hiszen közös célunk, hogy egyre többen ismerjék megy a Duna nyújtotta lehetőségeket és Magyarország vizeinek szépségét.