Helyszínbemutató: Rácalmás

A legendás magyar vízitúrák hagyományát a következő generációk számára is átélhetővé teszik a Duna mentén megvalósuló víziturisztikai fejlesztések. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakmai támogatásával zajló program keretében a Duna a mellett vízitúra megállóhelyek épülnek vagy újulnak meg, szolgáltatási körük bővül. A vízitúra megállóhelyek eszközparkját modern, strapabíró kenukkal és kajakokkal szerelik fel a támogatás keretében, hogy a vízitúra-élmények minősége ezáltal is javuljon. Számos helyen új stégek szolgálják kényelmes és biztonságos kikötési lehetőséget.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség szabadidős turizmust támogató fejlesztési programjának hála öt újabb vízi túra megállóhely jön létre vagy újul meg a Duna felső szakaszán. A GINOP 7.1.2-15 “A Felső- és Alsó Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése” című pályázati projekt keretében a Rácalmás és Baja közti szakaszon 5 vízitúra megállóhely újul meg, ezzel is elősegítve a térség vízi turizmusának előrelépését, lehetőséget adva arra, hogy a szabadidő aktív eltöltéséhez a vizet és vizes mozgásformákat válasszák az emberek.

Rácalmás:

A Csepel-szigetet elhagyva a Duna kiszélesedik, lerakott hordalékából újabb szigetvilág, alakul ki. A löszdombok lábát mosó folyamon egykor gázlót találtak az egykori vándorok, de a sekély víz akadályozta a hajózást, így a folyószabályozások idején kőszórásokkal, védművekkel keskenyebb mederbe kényszerítették a Dunát.

A Rácalmási-szigetek természetvédelmi terület azonban nem csak gyalogszerrel, a tanösvényen felfedezhető. A Nagy-sziget peremén sok kisebb sziget láncolata sorakozik, amelyeket kajakkal-kenuval is bejárhatunk. A keskenyebb kiságakon nyugodt vízen evezhetünk, vadregényes ligeterdő kíséri utunk. A Rácalmáson épülő vízitúra megállóhely ideális bázist biztosít ahhoz, hogy megismerjük ezt a csodás vízi világot.

Rácalmás város önkormányzatának tulajdonában lévő telken a város belterületén kerül bővítésre a meglévő, jelenleg is üzemelő Rácalmási Vízisport Egyesület csónakháza és öltözőépülete. Pályázati forrásból a Duna parti telek meglévő beépítésének bővítésével egy Duna parti vízisport- és turisztikai központot kerül kialakításra. A tervezett beruházás során új öltöző és közösségi terem épülete készül el.