Helyszínbemutató: Lábatlan

A Duna évezredes vízi útja kiváló túraterep – történelmi városok, legendás borvidékek mellett vezet a folyó, vízi túránkat kerékpártúrákkal is színesíthetjük. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség víziturisztikai fejlesztési programjának hála négy újabb vízi túra megállóhely jön létre vagy újul meg a Duna felső szakaszán. A GINOP 7.1.2-15  “A Felső- és Alsó Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése” című pályázati projekt keretében a Komárom-Esztergom megyei szakaszon 4 vízitúra megállóhely újul meg, ezzel is elősegítve a térség vízi turizmusának előrelépését, lehetőséget adva arra, hogy a szabadidő aktív eltöltéséhez a vizet és vizes mozgásformákat válasszák az emberek.

A programnak köszönhetően várhatóan fellendül a vízi turizmus a Felső-Dunán, iskolák, civil szervezetek, vállalkozások ismerkedhetnek meg a vízi jármódokkal, új szabadidős csoportok formálódhatnak, s egyben lehetőség nyílik a térség természeti és kulturális kincseinek megismerésére is. Fontos elv, hogy a megállóhelyek fejlesztésén keresztül a különböző jármódok (kerékpáros, kézi hajtású vízi eszköz, lovas, természetjárás) közötti kapcsolat is fejlődjön.

Lábatlan:

A Duna partján, a Gerecse mészkőhegyeinek lábainál, Neszmélyi borvidéken található Lábatlan. A hangulatos fűzfaliget legendásan szép vízitúra megállóhelyet találunk.
A Duna menti vízitúra fejlesztéseknek köszönhetően egymástól kényelmes evezésnyi távolságra lévő megállóhelyek között túrázhatunk, hajót bérelhetünk, kellemes élményeket szerezhetünk a szabadidő aktív eltöltése közben – ide Komáromból érkezhetünk és Esztergomba indulhatunk tovább.

Lábatlan híres a karvai-révátkelőjéről, a városban található gyönyörű Gerenday Arborétum is a település természeti értékeit gazdagítja. Lábatlan és a szlovák Karva között menetrendszerű rév közlekedik. Vízitúránk állomásaként a nemrég elkészült öltözőt és vizesblokkot is tartalmazó vízitúra megállóhelyen szállhatunk partra, majd táborhelyet kereshetünk a vadregényes, vízparti ligettel övezett Duna parton.

Kis pihenés, falatozás után érdemes felfedezni szárazföldön is a város látnivalóit, a kishajó segítségével kellemes kerékpár túrát tehetünk a túloldalon, ezzel is változatossá téve a dunai evezést.