Helyszínbemutató: Komárom

A Duna évezredes vízi útja kiváló túraterep – történelmi városok, legendás borvidékek mellett vezet a folyó, vízi túránkat kerékpártúrákkal is színesíthetjük. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség víziturisztikai fejlesztési programjának hála négy újabb vízi túra megállóhely jön létre vagy újul meg a Duna felső szakaszán. A GINOP 7.1.2-15  “A Felső- és Alsó Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése” című pályázati projekt keretében a Komárom-Esztergom megyei szakaszon 4 vízitúra megállóhely újul meg, ezzel is elősegítve a térség vízi turizmusának előrelépését, lehetőséget adva arra, hogy a szabadidő aktív eltöltéséhez a vizet és vizes mozgásformákat válasszák az emberek.

A programnak köszönhetően várhatóan fellendül a vízi turizmus a Felső-Dunán, iskolák, civil szervezetek, vállalkozások ismerkedhetnek meg a vízi jármódokkal, új szabadidős csoportok formálódhatnak, s egyben lehetőség nyílik a térség természeti és kulturális kincseinek megismerésére is. Fontos elv, hogy a megállóhelyek fejlesztésén keresztül a különböző jármódok (kerékpáros, kézi hajtású vízi eszköz, lovas, természetjárás) közötti kapcsolat is fejlődjön.

Komárom:

Komárom jelentős gazdasági, kulturális, idegenforgalmi és földrajzi központ, hiszen itt találkozik több tájegység, folyó és hegység is. Komárom Duna-partja, a kavicsos fövenye ideális vízitúra indítására, túra közben megpihenésre, kikötésre. A Dunán fölfelé haladva elérjük Koppánymonostort, Komárom egyik közkedvelt városrészét, amely a Duna és holtága által kialakított Szent Pál-sziget mellett fekszik. A Komárom ideális vízitúra megállóhely, tekintettel arra, hogy a Vág és a Duna torkolatánál fekszik, így mindkét folyó irányába elindulhatunk vízitúránk során.

A túra közben dunai szigetek, galériaerdők, a komáromi erődrendszer történelmi emlékei és klassz parti fövenyek szegélyezik utunk. Ennek a túrának az ideális kezdőpontja a nemrég elkészült vízitúra megállóhely, amely konténeres öltözőkből, hajótárolóból és egy gyönyörű folyóparti pihenőhelyből áll.

A közelben található réten sátrazhatunk, a kis szigetet rövid bemelegítő túra keretében meg is kerülhetjük. A Monostori-erőd kínálta népszerű turisztikai látványosság a közelben található, így akár arra az időre is itt hagyhatjuk hajóinkat és csomagjainkat, amíg megnézzük a híres erődrendszert.