Elkezdődött az esztergomi vízitúra megállóhely kivitelezése

A Felső és Alsó-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése című GINOP-7.1.2-15-2016-00012 támogatási programban 9 vízitúra megállóhely újul meg 351.251.392 forint, vissza nem térintendő európai uniós támogatásból. A Felső-Dunán található helyszínek közül egy sikeres közbeszerzés és munkaterület átadás után Esztergomban indult el az új vízitúra megállóhely kivitelezése, 2019. szeptember 6-án.

A Felső-és Alsó-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése” című konzorciumi pályázati projekt keretében a Felső-és Alsó-Duna szakaszain 9 vízitúra megállóhely épül vagy újul meg. A Felső-dunai helyszínek: Komárom, Lábatlan, Esztergom és Dömös. A helyszínek egy részén infrastrukturális fejlesztésekre kerül sor, de minden helyszínen pedig eszközfejlesztést hajt végre a konzorcium, ezzel is elősegítve a térség vízi turizmusának fejlődését, lehetőséget adva arra, hogy a szabadidő aktív eltöltéséhez a vizet és vizes mozgásformákat válasszák az emberek. A projektnek köszönhetően várhatóan fellendül a vízi turizmus a Felső-Dunán, iskolák, civil szervezetek, vállalkozások és a Duna partján nyaraló turisták mellett a folyó mentén élő családok ismerkedhetnek meg a vízi jármódokkal. Fontos elv, hogy a megállóhelyek fejlesztésén keresztül a különböző jármódok (kerékpáros, kézi hajtású vízi eszköz, lovas, természetjárás) közötti kapcsolat feléledjen. 

Az új vízitúra megállóhely kivitelezése a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, GINOP-7.1.2-15-2016-00012 “A Felső és Alsó-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése” című fejlesztési programban. A program keretében épülő vagy megújuló vízitúra megállóhelyek hálózatának a része az esztergomi Prímás-szigeten található megállóhely fejlesztése is. A most megvalósuló beruházás elősegíti a térségi turizmus színvonalának emelését, lehetőséget adva arra, hogy a szabadidő aktív eltöltéséhez a kajak-kenu mozgásformát válasszák az turisták és esztergomi és párkányi lakosok is. Az esztergomi Prímás-sziget és az ott található Duna part kiváló adottságokkal rendelkezik – a kenutúrákat kiváló kerékpártúrákkal köthetjük össze a Mária Valéria-híd hazai vagy párkányi oldalát is felfedezve.