Elkészült Bölcskén az új csónakház

A Felső és Alsó-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése című GINOP-7.1.2-15-2016-00012 támogatási programban 9 vízitúra megállóhely újul meg 351.251.392 forint, vissza nem térintendő európai uniós támogatásból. 

Az Alsó-Dunán, Bölcskén elkészült a régi csónakház felújítása és kibővítése. Az új, kétszintes csónakház üzemeltetője a Dunaparti Csónakház Egyesület. Az épület alsó szintjén csónaktároló, az emeleten pedig vizesblokkok és egy közösségi tér várja a túrázókat.

A bölcskei beruházás bruttó 20.005.996 Ft-ból épült meg, amelynek nagy része, mintegy 19.989.800 Ft a GINOP-7.1.2-15-2016-00012 pályázatból került kifizetésre. A teljes fejlesztés befejezésének tervezett időpontja 2020. március 31.

A Felső-és Alsó-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése” című konzorciumi pályázati projekt keretében a Felső-és Alsó-Duna szakaszain 9 vízitúra megállóhely épül vagy újul meg. Alsó-dunai helyszínek: Rácalmás, Dunaújváros, Bölcske, Kalocsa és Baja. Öt helyszínen infrastrukturális fejlesztésekre kerül sor, négy helyszínen pedig eszközfejlesztést hajt végre a konzorcium, ezzel is elősegítve a térség vízi turizmusának fejlődését, lehetőséget adva arra, hogy a szabadidő aktív eltöltéséhez a vizet és vizes mozgásformákat válasszák az emberek. A projektnek köszönhetően várhatóan fellendül a vízi turizmus az Alsó-Dunán, iskolák, civil szervezetek, vállalkozások és a Duna partján nyaraló turisták mellett a folyó mentén élő családok ismerkedhetnek meg a vízi jármódokkal. Fontos elv, hogy a megállóhelyek fejlesztésén keresztül a különböző jármódok (kerékpáros, kézi hajtású vízi eszköz, lovas, természetjárás) közötti kapcsolat feléledjen. 

A turisztikai szempontból kifejezetten frekventált helyszínen található épület kivitelezése a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, GINOP-7.1.2-15-2016-00012 “A Felső és Alsó-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése” című fejlesztési programban. A program keretében épülő vagy megújuló vízitúra megállóhelyek hálózatának a része a bölcskei is. A most megvalósuló beruházás elősegíti a térségi turizmus színvonalának emelését, lehetőséget adva arra, hogy a szabadidő aktív eltöltéséhez a kajak-kenu mozgásformát válasszák az turisták és kalocsai lakosok is. Az elkészült beruházás a helyi vízitúra egyesület gondos kezelésben ez a megállóhely lehetővé teszi a vízitúrázók fogadását, közösségi programok megrendezését rendezését, továbbá felszerelésbérlés és sátorozás lehetőségét is biztosítja az ide érkező, a Dunán evező túrázóknak.